Krivljenje pločevine

Krivljenje pločevine

Postopek krivljenja pločevine je bil v preteklosti precej enostaven, nenatančen in le za drobne pločevine. Predvsem so ga uporabljali krovci. Za ta namen so imeli (še vedno v uporabi) razvite krivilne naprave na ročni pogon. Danes pa se je postopek razvil do te mere, da lahko z lahkoto krivimo tudi debelejše pločevine, tja do 10mm in več. To dosežemo s pomočjo hidravlike, s katero dosegamo velike pritiske. Največ krivilnih strojev je do dolžine 4m, obstajajo pa tudi za daljše krivljence. Krivljenje oziroma upogibanje pločevine je danes po večini računalniško vodeno. Izdelamo lahko elemente najrazličnejših oblik.

Krivljenje pločevine

Ti stroji so namenjeni maloserijski proizvodnji. Za izdelavo serijskih izdelkov, kot so izdelki v avtomobilski industriji pa so razviti stoji visoke produktivnosti. Tukaj lahko omenimo predvsem stiskalnice za globoki vlek (porovi motorjev, vrata, blatniki…), katere lahko hkrati tudi prebijajo, robijo, izdelajo navoj in podobno. Za ta namen potrebujemo zahtevna večstopenjska orodja. Ta orodja so zaradi omenjene zahtevnosti precej draga, saj izdelava le teh zahteva moderne postopke obdelave in tudi čas. Seveda razvoj tehnoloških postopkov izdelave čase izdelave krajša in s tem povečuje produktivnost in s tem tudi konkurenčnost.

Krivljenje pločevine je ena od pomembnejših storitev podjetja Kovinc iz Lahovč. Njihovo tehnologijo in postopke lahko preverite na njihovi spletni strani.

Članki iz iste kategorije: