Zdravje

V nasprotju s splošnim prepričanjem menopavza ni tesno povezana s pešanjem mentalnega zdravja. Hormonske spremembe menda ne vplivajo na spomin in sposobnost razmišljanja. Ugotovitve raziskave, ki jo je vodil dr. Jong Lingfu iz splošne bolnišnice v Taipeju, so na nedavnem srečanju nevrologov povzročile kar manjše presenečenje. K sodelovanju je povabil 495 žensk v premenopavzalnem obdobju. Izpolnile so standardizirane teste, s katerimi so ugotavljali kakovost spomina in razmišljanja. Med raziskavo jih je 114 vstopilo v menopavzo. Po letu in pol so vse preiskovanke znova preizkusili. Ženske v menopavzi so dosegle celo boljše rezultate kot v prvem preizkusu.

Dober spomin tudi po menopavzi

V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo obsežnejšo raziskavo, ki bo zajela še več udeleženk. Za začetek solata Radi jeste in od mize ne odhajate lačni ter se zato preveč redite? Veste, da morate shujšati, a kaj, ko niste hitro siti. Pomagajte si z ukano, ki je del navad nekaterih kuhinj. Za začetek obroka izberite solato, sadje ali juho, svetuje dr. Barbara J. Rolls v reviji ameriškega dietetičnega društva. Če lakoto potešite že pred glavno jedjo, boste pojedli manj, kot bi sicer. Občutek sitosti je povezan s količino hrane in trajanjem žvečenja. Telo vam bo zelo hvaležno za porcijo solate, ki vsebuje povprečno le sto kalorij, saj boste zaradi nje pojedli kar za petino manj glavnega obroka, polnega beljakovin in ogljikovih hidratov, pravi Rollsova.

Visok tlak ubija spolnost

Povišan krvni tlak velja za zahrbtnega in smrtno nevarnega sovražnika, vpliva pa tudi na kakovost spolnega življenja. Revija Harvard Heart Letter je poročala, da so številni ljudje zaradi težav pri spolnih odnosih celo prenehali uživati zdravila za zniževanje tlaka. Ker je notranji sloj arterij zadebeljen, je dotok krvi v penis ali vagino slabši. Pri mnogih odkrijejo, da imajo zvišan tlak, šele tedaj, ko jih težave v spolnosti privedejo k zdravniku. So antioksidanti res učinkoviti?
Goran Bjelaković z niške univerze je skupaj s sodelavci zbral najobsežnejša spoznanja zadnjih let o uživanju vitaminskih nadomestkov in jih vsaj kot preventivo rakavih obolenj prebavnega trakta – odsvetoval. The Lancet poroča o rezultatih številnih raziskav, s katerimi so znanstveniki želeli ugotoviti, kako lahko preprečimo raka na prebavnem sistemu. Nekatere kombinacije antioksidantov so se izkazale celo za nevarne, le selen menda zmerno znižuje tveganje za maligna obolenja želodca in črevesja.

Človeška prehrana je skupek antioksidantov in oksidantov

Doslej je veljalo, da presežek oksidantov povzroča gensko mutacijo zdravih celic v rakave, antioksidanti pa preprečujejo njihovo škodljivo delovanje. Toda očitno je človeško telo preveč zapleteno, da bi mu lahko pomagali z umetnimi vitamini. Bakterija pri Crohnovi bolezni Etiologija Crohnove bolezni ni popolnoma pojasnjena. Znanstveniki in zdravniki so domnevali, da so v njen nastanek vpletene tudi mikobakterije, zdaj so ameriški raziskovalci z Burnett College of Biomedical Sciences v Orlandu to potrdili. Iz krvi bolnikov – resda manjše skupine – so izolirali vrsto Mycobacterium avium. A to še ne pomeni, da je omenjena bakterija povzročiteljica bolezni, lahko pa odločilno sodeluje pri njenem nastanku. Najnovejše spoznanje o Crohnovi bolezni bi lahko prineslo tudi novo možnost za zdravljenje tega kroničnega obolenja.
Zdravniki znajo blažiti njegove simptome, ker pa ne vedo, zakaj nastane, velja za neozdravljivo. Odvisni tudi od skodelice kave Če morate takoj zjutraj spiti skodelico kave in če si dneva brez nje niti ne predstavljate, ste zasvojeni. Odvisnost od kofeina je resna, svarijo strokovnjaki z baltimorske univerze. V svetovnem merilu je kofein najpogosteje uporabljani stimulans, saj je razmeroma poceni in lahko dostopen. Ljudje, ki ne zaužijejo dnevne doze, imajo simptome odvisnosti, kot so glavobol, slabost, utrujenost in težave s koncentracijo. Bolje je, da kave ne pijete redno, svetujejo znanstveniki, kajti mehanizmi, ki se razvijejo v možganih, so enaki tistim, ki se razvijejo pri odvisnosti od trdih drog.
Starejši fantje so slab zgled Starši, ki mladoletnim deklicam prepovedujejo druženje s starejšimi fanti, ravnajo prav, saj na najstnice vplivajo slabo. Tiste, ki se družijo z dve ali več let starejšimi fanti, pogosteje kadijo ter uživajo alkohol in droge. Večina najstnic si želi, da bi se o svojih izkušnjah lahko odkrito pogovarjala s starši, a ker pričakujejo le očitke ali celo kazen, vprašanja in misli ostajajo neizgovorjene. Govorite s svojimi otroki. Četudi mislite, da so odrasli in samostojni, potrebujejo vašo oporo in bi radi slišali vaše mnenje. Njihova dejanja so včasih resda nerazumljiva, vendar ne pozabite, da so otroci, svarijo v ameriškem društvu za socialne stiske.
Preberite si tudi zapis o psihoterapevtskem pristopu, ki ga uporabljajo različni strokovnjaki. Ta je odvisen od tega, s kakšno stisko se oseba sooča, pomoč pa si lahko poišče na spletu ali v svojem kraju. Z iskalnim nizom Psihoterapija Maribor boste našli zadetke do spletnih strani, kjer vam bodo gotovo lahko pomagali pri vaši odločitvi.

Članki iz iste kategorije: