Halogenske, LED ali xenon avto žarnice?

Fizične trgovine z avtomobilsko opremo in spletne trgovine z raznorazno tehnično opremo ponujajo večinoma tri vrste avtomobilskih žarnic, in sicer: klasične oziroma halogenske, LED in xenon. Xenon žarnice so seveda najredkejše in tudi najdražje. Večina avtomobilov na slovenskem trgu je prilagojena na navadne oziroma halogenske žarnice, z najpogostejšo oznako H4 ali H7. Tipičen slovenski voznik namreč vozi avtomobil star 9 let. Takrat so le najdražje znamke avtomobilov uporabljale novejše avto žarnice – LED ali xenon.

LED in xenon žarnice nudijo boljšo osvetlitev in drugačno svetlobo, imajo pa tudi daljšo življenjsko dobo. Slabost je, da so precej dražje v primerih okvare ali fizične poškodbe. Avto žarnice, vsaj tiste halogenske, so v obvezni opremi vsakega povprečnega avtomobila. V nasprotnem primeru, pa jih dobimo res skoraj povsod, vedeti moramo le za pravilno oznako.

Kako izgleda pri meni nakup avto žarnic?

Običajno pozabim na avto žarnice, dokler mi kakšna ne pregori. Potem pa se ne morem spomnit katere potrebujem. In kličem moža, da mi pove kakšne naj kupim. Cene na najbližjih bencinskih črpalkah me prav presenetijo, zato kupim le eno. In doma mi jo mož takoj zamenja. A potem običajno grem brskat na splet in ugotovim, da se v spletnih trgovinah dobijo veliko cenejše avto žarnice. Naročim kakšne tri za moj avto in še dodatne tri za moževega.

Potem pa kot namenoma, nekaj let nobena od teh žarnic ne pregori. Prej pride čas, da zamenjam avto z novejšim. In prav praviloma ima novejši drugo vrsto žarnic. Zato počakam, da mi prva avto-žarnica pregori, in potem izkoristim tisto iz obvezne avtomobilske opreme, nato pa jih nekaj naročim preko spletne trgovine.

YouTube video

Avto žarnice so potrošni material

Avto žarnice so tak potrošni material, je pa res dobro, da imamo kakšno vedno na zalogi. Sama jih sicer ne znam menjati, a se hitro najde kakšen predstavnik moškega spola, ki to z veseljem naredi. Običajno menja avto žarnice mož, če pa njega ni, pokličem kar brata. Nekateri pa vedno vozijo avtomobile k mehaniku, kjer jim zamenjajo avto žarnico.

Mimogrede, žarnice lahko pregorijo tudi na motorju. Če iščete Valentino Rossi shop ali kaj drugega, boste morda naleteli na spletno trgovino z motoristično opremo. Več o njej in o tem kakšno opremo lahko kupite, pa preberite tako, da sledite povezavi.

Nudimo najem avtomobila za vse namene. Pri nas je mogoče najeti paleto različnih vozil, ki se razlikujejo po razredu, znamki, velikosti in moči motorja. Preberi več …

Avto elektrika. Za napajanje električnih porabnikov v motornem vozilu je potrebna električna energija. Kadar motor ne deluje, jo dobivamo iz akumulatorja. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: